Topik Popular
Pautan

Kerajaan Sarawak Kerajaan Malaysia
Kemaskini Pada: 31 Mei 2019
Versi 8.2.1
Jumlah Pelawat
1531193
Galeri Seni ModenGaleri Seni Moden

 

Galeri Seni Moden

Sabung ayam adalah permainan utama untuk orang mati, roh-roh dan para dewa. Selepas perlawanan ketiga, perlawanan akan dihentikan dan pemuda-pemuda meneruskan sabung ayam di ruang yang terbuka di luar rumah panjang tersebut. Setelah sabung ayam tamat, seorang manang akan berjalan sepanjang rumah panjang dengan memegang seekor ayam jantan dan mengarahkan semua keluarga menghampar tikar baru di ruai untuk menanti ketibaan tetamu yang akan menghadiri upacara ngeretok. Sejurus tibanya para tetamu, manang sekali lagi menghayun ayam jantan tersebut (miau) di sepanjang ruai. Ini adalah untuk memaklumkan tuai rumah untuk mengatur tempat duduk para tetamu mengikut pangkat dan pencapaian dalam hidup mereka. Setelah tetamu duduk mengikut susunan, seekor ayam jantan sekali lagi dihayun oleh manang untuk mengarahkan tuai rumah menghidangkan tuak kepada tetamu. Upacara ini dipanggil nyibur. Setelah nyibur dijalankan, manang sekali lagi menghayun ayam jantan tersebut menandakan bermulanya upacara ngeretok. Pada masa ini, tuai rumah dan para tetamu akan bekerjasama untuk membentuk, merekabentuk dan memasang bahan-bahan pada sungkup.

Kerja ini hendaklah dilakukan sepanjang hari mengikut saiz dan hiasan setiap sungkup secara individu. Jika kerja itu tidak siap dalam satu hari ia boleh diteruskan pada hari berikut atau lebih lama lagi.

Pintu Kenyah diukir dihiasi dengan ukiran tumbuhan menjalar dan bentuk. Diukir dengan corak terukir pada pintu hanya untuk menunjukkan tahap relatif bangsawan. Rakyat biasa tidak boleh menggunakan ukiran kerana takut laknat.