Topik Popular
Pautan

Kerajaan Sarawak Kerajaan Malaysia
Kemaskini Pada: 15 Ogos 2019
Versi 8.2.2
Jumlah Pelawat
1593027
PengenalanPengenalan

The joy of museums is their capacity to be places where people explore something of themselves, although this does not necessarily come about the way the museum itself may intend."
- Sheldon Annis -

 

Muzium Sarawak telah ditubuhkan oleh Rajah Kedua, Charles Brooke pada tahun 1860 dan terima kasih kepada naturalis yang tersohor, Alfred Russell Wallace diatas pengaruhnya. Mereka sedar niat mereka dengan menubuhkan sebuah muzium sementara di Market Place, sepanjang Gambier Street Kuching pada 30 Oktober, 1886 . Kemudian muzium dibina di tapak sekarang dan dibuka kepada orang ramai pada 4 Ogos 1891.

Muzium ini berkembang perlahan-lahan dengan mengekalkan kebanggaan asli, identiti dan tradisi orang-orang kita, rakyat Sarawak. Ia masih kukuh berdiri semasa Perang Dunia Kedua. Berdiri teguh apabila Sarawak mencapai kemerdekaan melalui pembentukan Malaysia pada tahun 1963. Sebagai hasilnya, Muzium Sarawak telah menerima pengiktirafan antarabangsa bukan sahaja sebagai sebuah muzium yang hebat tetapi juga sebagai sebuah pusat penyelidikan di Borneo di mana Jurnal Muzium Sarawak yang diterbitkan setiap tahun untuk edaran dunia sejak tahun 1910.

Ia adalah penjaga budaya yang kaya dan sejarah Sarawak dan repositori kelas pertama budaya Borneo dengan koleksi terbesar di dunia flora dan fauna di Borneo. Bagi menghargai kewujudannya, Muzium Sarawak telah ditubuhkan sebagai sebuah jabatan sepenuhnya di bawah Kementerian Pembangunan Sosial Sarawak. Kini Muzium Sarawak merupakan tarikan utama para pelancong yang melawat Sarawak.